Spring naar content

Amnesty NL: Let’s talk about YES!

Amnesty is sinds 2020 met een campagne gestart om de zedenwetgeving te verbeteren en te moderniseren. Als dwang niet bewezen kan worden, ben je volgens de wet niet verkracht. Amnesty vindt dat de Nederlandse verkrachtingswet veranderd moet worden, zodat niet dwang, maar instemming het belangrijkste criterium voor verkrachting wordt, en de zorg en opvang voor slachtoffers ook verbeterd wordt.

Seks zonder instemming in Nederland

19 procent van de vrouwen, en 3 procent van de mannen in Nederland geven aan dat ze weleens seks hebben gehad zonder wederzijdse instemming. De daders worden vaak niet bestraft en de slachtoffers doen vaak geen aangifte. Dit heeft uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen, omdat de gebeurtenis niet als verkrachting wordt gezien, of omdat de dader ondanks een aangifte toch vrijuit kan gaan. Van de zaken waar in 2019 wel aangifte over is gedaan, lijdt slechts 8 procent tot een veroordeling van de dader.

Seks zonder instemming bij studenten

Sinds juni 2021 richt de campagne zich ook op universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen. 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen heeft namelijk tijdens de studie seksuele penetratie zonder instemming meegemaakt. Veel studenten weten niet waar ze op de onderwijsinstelling naartoe kunnen bij zo een gebeurtenis. Daarom heeft Amnesty de #Let’s talk about YES-campagne ook op scholen gericht, zodat onderwijsinstellingen hun verantwoordelijkheid nemen. Instellingen kunnen een manifest ondertekenen waarin ze beloven hun studenten beter te beschermen en het gesprek aan te wakkeren onder studenten, zodat ook zij voortaan eerst vragen naar instemming voor ze seks hebben. Ondertussen heeft de campagne al wat vruchten afgeworpen. VU Amsterdam en Hogeschool Rotterdam ondertekenden het manifest, en studenten over het hele land roepen hun hoger-onderwijsinstellingen op om het manifest te ondertekenen.

Deel via:

Foto door Kampus Production via Pexels