Spring naar content

Victim blaming en seksueel geweld

Mensen die een ervaring met seksueel geweld delen, kunnen negatieve reacties krijgen. 75 procent van de personen die zo een ervaring delen, krijgt minimaal één beschuldigende reactie. Dit heet victim blaming Om meer te weten over dit fenomeen heeft magazine Linda expert Willy van Berlo, van Kenniscentrum Rutgers geïnterviewd.

We zetten de belangrijkste feiten op een rijtje:

  • Wat is het? Victim blaming is wanneer het slachtoffer van een verkeerde daad de schuld daarvan krijgt. Dit gebeurt in allerlei gevallen, maar ook als het gaat om seksueel geweld.
  • Wie zijn de daders? Iedereen kan ‘victim blamen.’ Het kan gedaan worden door de pleger zelf, maar ook door andere personen om het slachtoffer heen, zoals familie, vrienden en kennissen.
  • Waarom is victim blaming verkeerd? Door victim blaming leg je de schuld bij het slachtoffer en niet bij de pleger, die komt er als het ware mee weg. Hiermee bagatelliseer je de ervaring van het slachtoffer, zo wordt een cultuur in stand waarin seksueel geweld niet serieus wordt genomen.
  • Wat kan je doen bij victim blaming? Een betere seksuele voorlichting op scholen kan helpen om victim blaming te verminderen of te voorkomen. Maar ook de opvoeding van ouders kan het verschil maken. Als iemand een ervaring met seksueel geweld deelt, luister, en vraag wat je kan betekenen voor een persoon. Neem de persoon serieus.
  • Meer weten? Bekijk het gehele interview op deze pagina.

    Deel via: