Spring naar content

Onderzoek Amnesty: studenten slachtoffer seks tegen hun wil

Onderzoek van Amnesty wijst uit dat één op de tien vrouwelijke studenten tijdens de studententijd seks heeft gehad tegen haar wil.

Het onderzoek wijst ook uit dat 31 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen tijdens de studententijd andere ongewenste seksuele handelingen meegemaakt zoals aanraken, zoenen of betasten (van de genitaliën) zonder instemming. Vaak gaat het om een dader iemand die ze al langer kennen. De cijfers komen voort uit landelijk representatief onderzoek onder 1059 Nederlandssprekende studenten.

Een meerderheid, namelijk twee derde van de studenten die seks hadden tegen hun wil hebben daar later ook last van. Slechts een klein deel van de studenten meldt een verkrachting bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling. Veel studenten weten niet niemand precies bij wie je bij de instelling kunt aankloppen, of wat de procedure is bij seksueel geweld. Amnesty heeft recent een campagne tegen seksueel geweld dat zich ook richt op hogescholen en universiteiten.

Deel via: