Spring naar content

Online intimidatie: Een wereldwijd onderzoek onder jonge vrouwen en meisjes

Ook in Nederland neemt de ervaren online intimidatie onder meisjes en jonge vrouwen toe. In het kader van wereldmeisjesdag op 11 oktober heeft Plan International onderzoek gedaan naar online intimidatie onder vrouwen en meisjes.

Uit het grootschalige internationale onderzoek Free to be Online?  blijkt dat 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. Ook in Nederland deden duizend meisjes en jonge vrouwen mee, waarvan tevens 58 procent ervaring heeft met online intimidatie.

Wereldwijd zijn 14.071 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 32 landen ondervraagd, waaronder Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan, de Verenigde Staten en India. De ervaringen van slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Het ervaren van intimidatie online heeft nadelige effecten voor de jonge vrouwen en meisjes die het ervaren. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat het ervaren van online intimidatie leidt tot een gevoel van fysieke onveiligheid, een lager zelfvertrouwen en mentale en fysieke klachten. Bijna de helft van de ondervraagde meisjes geeft aan dat ze aangevallen worden vanwege het delen van hun standpunten. Het ervaren van deze intimidatie heeft ook gevolgen voor het gebruik van social media, een deel van de meisjes en vrouwen stopt met het delen van hun mening, past hun uitingsvorm aan of stopt helemaal met het gebruik van het social mediaplatform waar de online intimidatie plaatsvond. Plan International roept social media bedrijven op om in actie te komen tegen deze vorm van intimidatie en geeft in hun onderzoek specifieke actiepunten hiervoor.

Deel via: