Spring naar content

16 dagen van activisme: stop geweld tegen vrouwen!

Van 25 november tot 10 december 2020 wordt er 16 dagen lang internationaal campagne gevoerd voor de aanpak van gendergerelateerd geweld. 16 days of activism against GenderBased Violence is een jaarlijkse internationale campagne dat begint op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december, de internationale dag voor de Mensenrechten. 

Een paar feitjes over geweld tegen vrouwen:

  • Tijdens de wereldwijde coronapandemie hebben vrouwen vaker met huiselijk, seksueel- en partnergeweld te maken gekregen; in verschillende landen zijn de meldingen van geweld aanzienlijk gestegen.
  • Het meeste geweld dat vrouwen ervaren, is geweld dat hun partner tegen hun gebruikt.
  • 35 procent van de vrouwen wereldwijd heeft ooit fysieke of seksueel geweld meegemaakt in hun leven.
  • In Nederland voelen vrouwen zich vaker onveilig in de openbare ruimte dan mannen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de eigen omgeving, zoals de woonplaats, buurt of woning, maar ook voor openbare ruimten zoals op straat, in het openbaar vervoer of bij het uitgaan.

Eén van de voorbeelden van activiteiten die plaatsvinden is Orange The World. Een campagne waarbij iedereen wordt opgeroepen om in actie te komen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van donaties, geldcollectes of door het thema bespreekbaar te maken. Ook verschillende gemeenten nemen deel aan deze campagne, door een gebouw, brug, fontein of standbeeld oranje te laten kleuren. Zo dragen zij bij aan het signaal vanuit hun gemeente dat geweld tegen vrouwen niet getolereerd wordt en moet stoppen, en het bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen. De gedachte is: hoe meer de norm uitgedragen wordt dat het geweld onacceptabel is en voorkomen en bestreden moet worden, hoe meer dit thema besproken wordt en hoe meer slachtoffers hulp durven te vragen en te krijgen.

Op deze manier tracht deze campagne om geweld tegen vrouwen wereldwijd onder de aandacht te brengen, zodat mensen overal ter wereld zien en horen dat dit probleem aangepakt en bestreden wordt!

Deel via: