Spring naar content

Breda start met campagne tegen straatintimidatie

Ook in Breda komt straatintimidatie voor. Op 8 maart, internationale vrouwendag, is de gemeente Breda samen met BO diversity gestart met een campagne tegen straatintimidatie. Met deze campagne willen zij het nieuwe platform en meldpunt intimideermijniet.nl onder de aandacht brengen.

Ondanks dat bijna driekwart van de vrouwen zegt regelmatig last te ervaren van straatintimidatie, is er weinig tot geen data beschikbaar over dit onderwerp in de gemeente Breda. Het melden van straatintimidatie was tot voorheen dan ook niet mogelijk. Veel vrouwen en LHBT+ers ondergaan straatintimidatie en beschouwen het vaak als iets ‘wat nou eenmaal gebeurt’, dit omdat er een gevoel van onmacht heerst en een taboe op het onderwerp ligt.

Een meldpunt voor iedereen Alhoewel het platform en meldpunt op Internationale Vrouwendag gelanceerd wordt, is het zeker niet alleen vrouwen bedoeld. Vrouwen die niet heteroseksueel zijn, queer mannen, transgenders, non-binaire personen, drag artiesten of andere mensen die buiten de stereotype denkbeelden of norm vallen zijn ook vaak slachtoffer van seksuele intimidatie. Meer dan de helft (58%) van de LHBT+ personen gaf in 2018 aan dat jaar zelfs bewust hun gedrag te hebben aangepast om negatieve reacties te voorkomen. Deze vorm van aanpassen zou niet nodig moeten zijn. Breda streeft naar een stad waarin iedereen met een veilig en fijn gevoel op straat kan lopen. Met een rokje of hand in hand met je partner, dit moet geen verschil maken.

Gemeenten die in het verleden probeerden te handhaven op straatintimidatie kregen van de rechter te horen dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Veel vormen van straatintimidatie zijn dan ook moeilijk te handhaven. Ondanks dat het probleem straatintimidatie op de landelijke agenda staat, gaat de gemeente Breda hier niet op wachten. Breda wil nu al een signaal afgeven dat straatintimidatie niet oké is. Met deze campagne en het nieuwe meldpunt hoopt de gemeente Breda samen met BO Diversity verandering hierin te brengen, zodat er meer over dit thema gesproken wordt, meer gemeld wordt en er meer cijfers beschikbaar zijn. Hierdoor kan het aantal incidenten in de stad inzichtelijk gemaakt worden en wordt de omvang van het probleem blootgelegd.

Deel via: