Spring naar content

Fairspace biedt workshops voor omstanders aan

21 april 2021

Fairspace, een organisatie die strijdt voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht geslacht, kleur of genderexpressie zich veilig voelt in openbare ruimtes, heeft dit jaar Stand Up gelanceerd. Fairspace streeft ernaar om tienduizenden mensen in Nederland te trainen in het herkennen van straatintimidatie en omstanderinterventie. Ook leer je wat je kunt doen als je zelf straatintimidatie ervaart. 

Fairspace vindt het belangrijk om een signaal te geven tegen straatintimidatie en een cultuurverandering op straat tot stand te brengen, ook in Nederland. Onderzoek wijst namelijk uit dat in Amsterdam 81% van de vrouwen eens of vaker is geïntimideerd op straat. In Rotterdam heeft zelfs 94% van de vrouwen een vorm van straatintimidatie meegemaakt. Uit recent internationaal onderzoek, in samenwerking met Ipsos, bleek dat straatintimidatie een probleem blijft, zelfs in de context van de COVID-19. Sinds het begin van de pandemie heeft één op de drie vrouwen ten minste één incident van seksuele intimidatie meegemaakt.

Stand Up is opgericht nadat ongeveer 15.500 vrouwen van over de hele wereld ondervraagd werden over hun ervaring met intimidatie op straat in april 2019. Niet alleen kwam naar voren dat 78% van de vrouwen seksuele intimidatie heeft ervaren in openbare ruimtes, maar slechts 25% gaf aan dat iemand ze hielp. Wat betreft de deelnemers die getuige waren van de intimidatie, gaf 86% dat ze niet wisten wat ze moesten doen om de situatie op dat moment te de-escaleren.

Daarom biedt Fairspace in 2021 gratis één uur durende workshops aan in omstanderinterventie bij straatintimidatie voor allerlei doelgroepen. In de training van Stand Up kunnen deelnemers vijf praktische en veilige manieren leren om in te grijpen als ze straatintimidatie zien gebeuren. De zogeheten ‘5D’s methode’ wordt hierbij toegepast: Direct, Distract, Delegate, Delay en Document. Via de Stand Up website staat meer informatie over de workshop. Voor het aanvragen van een workshop kan er contact opgenomen worden met Fairspace.

Deel via: