Spring naar content

De aanpak van gemeente Utrecht

Utrecht is sinds december 2017 Safe Streets-gemeente. Het waarborgen van een veilige openbare ruimte voor o.a. meiden, vrouwen en LHBTI+ door straatintimidatie preventief aan te pakken, was dus al belangrijk voor gemeente Utrecht. Met de deelname aan Veilige Steden wordt dit nogmaals bevestigd. Het is een aandachtspunt in het Integraal Veiligheidsplan (IVP 2019-2022) en in de Regenboogagenda. Via het Veilige Steden programma stelt het ministerie van OCW bovendien financiële ondersteuning beschikbaar waardoor o.a. een uitgebreid onderzoek en een eigen campagne tegen straatintimidatie gerealiseerd kunnen worden.

Ambitie

Het doel is het terugdringen van straatintimidatie in Utrecht onder alle bewoners, waaronder meisjes, vrouwen en LHBTI+.

Aanpak

De Veilige Steden-aanpak kreeg in 2019 als eerste vorm in het uitgaansleven in Utrecht centrum. Tijdens een overleg met een brede vertegenwoordiging van horeca, portiers, politie en handhaving vertelde een slachtoffer over haar ervaringen, en werden ideeën voor de aanpak en behoeften uitgewisseld. Diverse ondernemers en hun personeel hebben vervolgens de training SaferClubbing van SexMatters gevolgd, en daarnaast is de campagne ‘Ben je oké?’ van Rutgers ingezet. Utrecht heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de aard en omvang van straatintimidatie, door middel van een enquête en interviews.

Activiteiten

Doormiddel van de onderstaande activiteiten draagt Utrecht bij aan meer veiligheid voor meisjes en vrouwen:

  • Onderzoek naar aard en omvang als basis voor plan van aanpak.
  • Veilig uitgaan: training van horecapersoneel en inzet van Rutgers-campagne “Ben je oké?”
  • Platform straatintimidatie voortzetten met lokale partners zoals Politie, COC, Art.1, Pretty Woman
  • Utrechtse campagne tegen straatintimidatie

Met deze aanpak tracht de gemeente Utrecht te zorgen voor een gemeente waar alle vrouwen en meisjes zich veiliger voelen in de openbare ruimte en bij het uitgaan.

Deel via:

Gemeente Utrecht

Voor meer informatie of vragen over de aanpak in deze gemeente kunt u contact opnemen.

  • 030 – 78 92 083
  • veiligesteden@movisie.nl

Bekijk ook de andere gemeenten

De aanpak van Gemeente Hengelo De gemeente Hengelo is in 2023 aangesloten bij het programma Veilige Steden.Gemeente Hengelo vindt het…
Aanpak van Gemeente Hengelo
De aanpak van Gemeente Eindhoven In het Bestuursakkoord 2022-2026: “Samen morgen mooier maken” is het belang van de aanpak van…
Aanpak van Gemeente Eindhoven