De aanpak van Gemeente Haarlem
De gemeente Haarlem is sinds maart 2025 aangesloten bij het programma Veilige Steden. De Gemeente Haarlem zet zich actief in voor de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan in het bijzonder. In de aanpak wordt expliciet ook de veiligheid van lhbtqia+’ers meegenomen. Als deelnemer aan het Rijksprogramma Veilige Steden (2024-2026) richten wij ons op het bevorderen van sociale veiligheid, inclusiviteit en bewustwording. Iedereen moet zich vrij en veilig voelen om deel te nemen aan het Haarlemse nachtleven.
Ambitie
De ambitie van Haarlem binnen het programma Veilige Steden is om een inclusieve stad te zijn waar vrouwen en meisjes en lhbtqia+’ers zich veilig voelen in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan. Haarlem streeft naar het verminderen van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag en wil een voorbeeld zijn van een gastvrije, respectvolle en inclusieve stad.
Aanpak
De aanpak van Haarlem richt zich op preventie, bewustwording en samenwerking. Door het versterken van sociale veiligheid, het vergroten van kennis en vaardigheden en het stimuleren van een inclusieve cultuur wil Haarlem seksueel grensoverschrijdend gedrag verminderen en een veilige omgeving creëren voor vrouwen en meisjes en lhbtqia+’ers in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan.
Acties
Sociale veiligheidstrainingen: via Sexmatters/IVY Foundation worden trainingen georganiseerd voor horecapersoneel, beveiligers en evenementenorganisatoren om bewustwording te vergroten en vaardigheden te bieden om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.
Toolbox Veilig Nachtleven: er komt een online toolbox met praktische hulpmiddelen voor horecaondernemers en evenementenorganisatoren om sociaal veiligheidsbeleid op te stellen en daar uitvoering aan te kunnen geven.
Campagne Gouden Uitgaansregels: er worden Gouden Uitgaansregels opgesteld waarin de normen voor positief uitgaansgedrag worden uitgedragen. Met een campagne worden enkele uitgaansregels uitgelicht die betrekking hebben op respect en consent. Dit moet bijdragen aan de bewustwording maar kan ook een eerste stap zijn naar gedragsverandering.
Betrokken afdelingen en samenwerkingspartners
- Betrokken gemeentelijke afdelingen:
- Veiligheid & Handhaving
- Maatschappelijke Ondersteuning (diversiteit & inclusie)
- Betrokken maatschappelijk middenveldorganisaties:
- Onze aanpak wordt mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met partners zoals Stichting Nachtwacht Haarlem, Koninklijke Horeca Nederland Haarlem, Klein Haarlem, Sexmatters/IVY Foundation en Regenboogpartners
- Gemeentelijke afdeling die het beleid uitvoert: Programma’s Gebieden en Strategie
- Contactpersoon bij de gemeente: Programmamanager Nachtcultuur – Inge van Gansewinkel
Deel via:

Gemeente Haarlem
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen.