De aanpak van Gemeente Zaanstad
Het veiligheids- en antidiscriminatiebeleid van gemeente Zaanstad draagt zorg voor een veilige en toegankelijke publieke ruimte. Hoewel de gemeente al inzet op beleid dat ook deels onder het programma `Veilige Steden’ valt, zoals LHBTI-beleid en een veilig uitgaansgebied, staat het straatintimidatiebeleid nog in de kinderschoenen. Het programma biedt daarom een mogelijkheid om ons huidige beleid verder uit te breiden.
Ambitie
Het programma zal enerzijds bijdragen aan inzicht in de omvang en aard van de lokale straatintimidatieproblematiek. Anderzijds zal het bijdragen aan de zichtbaarheid en bespreekbaarheid van de problematiek. Beide zullen de basis vormen voor het verdere aanpakken van straatintimidatie in Zaanstad, waardoor het veiligheidsgevoel van vrouwen en LHBTIQ+’ers versterkt zal worden.
Aanpak
Door middel van zichtbare campagnes op social media en bestickering, voorlichting op scholen, een zogenaamde ‘vox pop’ en een ingericht meldpunt, is het de bedoeling dat aanstootgevende handelingen en gedragingen op deze wijze kenbaar gemaakt kunnen worden aan daders en er bewustzijn gecreëerd wordt. Naast awareness is het doel omstanders te bewegen elkaar aan te spreken indien ongewenst gedrag geconstateerd wordt.
Acties
Acties zullen er toe bijdragen dat er in kaart gebracht wordt waar vrouwen en LHBTIQ+’ers zich het minst veilig voelen, waarna er gepaste actie ondernomen kan worden op deze gebieden, en er bewustzijn wordt gecreëerd bij daders en omstanders dat zij actief kunnen bijdragen aan een veiliger leefomgeving.
Activiteiten
Schouwen om de aard en omvang van (seksuele) straatintimidatie in (specifieke delen van) Zaanstad in kaart te brengen, als basis voor vervolgbeleid en handhaving. Ook het geven van voorlichtingslessen aan groep 7/8 en middelbare scholen, het geven van trainingen aan professionals op straat over hoe met straatintimidatie om te gaan, evenals aanpassingen in de publieke ruimte om de ervaren veiligheid te vergroten.
Betrokken afdelingen en samenwerkingspartners
- Betrokken gemeentelijke afdelingen: Straattoezicht, Strategie en Onderzoek, afdeling Communicatie, Wijkmanagement, de Staf van de burgemeester, het College en de Raad
- Betrokken maatschappelijk middenveldorganisaties: Bureau Halt, buurthuizen, jeugdhonken, GGD
- Andere samenwerkingspartners: politie, reclamebureaus
- Gemeentelijke afdeling die het beleid uitvoert: Openbare Orde en Veiligheid (OOV)
- Contactpersoon bij de gemeente: Marcia Schooneveld, beleidsadviseur OOV
Deel via:
Gemeente Zaanstad
Voor meer informatie of vragen over de aanpak in deze gemeente kunt u contact opnemen.