De aanpak van Gemeente Enschede
De gemeente Enschede wil seksuele intimidatie in de stad stevig aanpakken. De petitie ‘Seksuele intimidatie in Enschede aanpakken’ van een Enschedese studente leverde begin 2020 ruim 17.000 handtekeningen op. Dit vraagt om een vernieuwde aanpak. De gemeenteraad heeft de motie die hiertoe oproept unaniem aangenomen.
Ambitie
De gemeente Enschede hecht veel waarde aan een veilige woon- en leefomgeving voor haar inwoners, bezoekers en werknemers. Zij is van mening dat iedereen zich veilig moet voelen en de ruimte moet krijgen zichzelf te zijn. Middels het programma Veilige Steden wil de gemeente Enschede een extra impuls geven aan de aanpak van (seksuele) straatintimidatie en seksueel geweld in de openbare ruimte en tijdens het uitgaan in Enschede.
Aanpak
Huidige initiatieven van de gemeente Enschede richten zich vooral op de repressieve kant van het probleem. Het programma Veilige Steden biedt mogelijkheden de aanpak breder op te pakken: in de preventieve sfeer, op verschillende niveaus en boven sectoraal (zorg én veiligheid). Speerpunten hierbij zijn zichtbaarheid, bewustwording, gedragsverandering en weerbaarheid.
Activiteiten
De gemeente Enschede heeft meerdere initiatieven geïntroduceerd ten behoeve van de aanpak van (seksuele) straatintimidatie en seksueel geweld in de openbare ruimte:
- Preventie Unit Binnenstad (PUB-ploeg): treedt in de weekenden ’s avonds en ’s nachts sussend op bij dreigende opstandjes, zodat haar inwoners en bezoekers veilig kunnen uitgaan;
- Toezichthouders en publiek cameratoezicht: door intensivering van toezicht tracht Enschede de veiligheid in haar stad te vergroten;
- LHBTI+ aanpak: als regenboogstad werken we samen aan het vergroten van de sociale acceptatie en veiligheid van onze LHBTI+ gemeenschap.
- Een recent uitgevoerd onderzoek naar de aard en omvang van straatintimidatie in Enschede en de mogelijkheden om via gedragsverandering de meldingsbereidheid van seksuele intimidatie op straat te verhogen.
Naast deze initiatieven wordt momenteel gewerkt aan activiteiten meer in de voorlichtingshoek. Als Smart City wordt daarnaast gebruik gemaakt van technologie en innovatie om ideeën als apps en Virtual Reality in te zetten bij de aanpak van seksuele straatintimidatie en seksueel geweld in de openbare ruimte en het weerbaarder maken van slachtoffers.
Met deze aanpak tracht de gemeente Enschede om problemen rond straatintimidatie van vrouwen, meisjes, LHBTI, en mensen met een beperking in de openbare ruimte en uitgaansgebied te voorkomen en te bestrijden.
Deel via:

Gemeente Enschede
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen.