Spring naar content

Orange The World 2022

Orange The World is een internationale campagne van UN Women gericht op het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Deze campagne wordt jaarlijks gehouden van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot 10 december (Internationale dag voor de mensenrechten). De dagen daartussenin worden de 16 Dagen van Actie genoemd. Ongeveer 100 landen op de wereld doen mee aan de campagne tijdens deze dagen. Zij organiseren events waarbij verschillende nationale en internationale organisaties zich op de een of andere manier inzetten tegen geweld tegen vrouwen.

Nationale en internationale organisaties organiseren wereldwijd events en lichten gebouwen of objecten uit in een oranje kleur, om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Hiernaast wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Ook in Nederland vindt deze campagne plaats, dit jaar is de aftrap in gastgemeente Almere. Verschillende organisaties en gemeenten organiseren events. UN Women NL heeft voor organisaties en gemeenten ook verschillende tools en middelen beschikbaar die gebruikt en gepersonaliseerd kunnen worden bij hun events.

Het thema van OTW van dit jaar is preventie, met als motto: “Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en bestrijden”. Hierbij is het doel van deze campagne het vergroten van de bewustwording over de omvang, voedingsbodem en effecten van geweld. Hiernaast wil de campagne ook helpen met stellen van een norm: Geweld tegen vrouwen is onacceptabel, zo wil de campagne iedereen bewust maken dat je ook wat kan doen tegen geweld tegen vrouwen, je kan medestander zijn in de strijd.

Ben je benieuwd welke activiteiten je allemaal als gemeente of organisatie kunt houden tijdens de wereldwijde Actiedagen voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen (16 days of action)? Wij hebben een handreiking gemaakt met wereldwijde inspiraties om uit te putten. Bekijk de handreiking hier.

Zo luidt de slogan van dit OTW van dit jaar: “Ik ben #medestander, jij ook?”

Caio via Pexels

Deel via: